Istaknuti post

Rasadnik Beograd

Rasadnik Beograd Poštovani posetioci sajta Aronija Sadnice , u proizvodnji i ponudi našeg rasadnika iz Beograda za prodaju trenutno im...

петак, 8. фебруар 2013.

Sadnice aronije

Sadnice aronije

Kontejnirane sadnice aronije tj. aronija sadnice u saksijama, možete kupiti preko sajta Aronija Sadnice i dobiti brzom poštom iz Beograda širom Srbije, ukoliko ih poručite na telefon broj 061/20-25-485. Imamo jednogodišnje sadnice aronije, dobijene iz reznica aronije. Sve naše sadnice aronije zato mogu da rađaju još kod nas u rasadniku voća, za razliku od sadnica dobijenih iz semena koje prvih nekoliko godina ne rađaju. Kod nas možete vrlo povoljno i jeftino obaviti kupovinu i nabavku sadnica aronije. Cena jednogodišnjih sadnica aronije je 120 dinara po komadu, plus troškovi brze pošte koju plaća kupac po dobijanju sadnica, a dvogodišnjih 240 din/kom. Težina jedne saksije je 1 kg, a sadnice se ukoliko niste iz Beograda šalju preko Kurirske službe Post Express, čiji cenovnik usluga možete pogledati preko linka za Post Express cenovnik. Počev od Oktobra/Novembra pa sve do Marta/Aprila, u periodu kada se najčešće sadi, biće i prodaja sadnica aronije sa golim korenom, čiji su troškovi dostave minimalni, jer je težina samih sadnica aronije sa nešto vododrživog supstrata oko 5-6 puta manja nego kada su sadnice u zemlji u saksijama, a uz to zauzimaju i mnogo manju zapreminu. Uz prodate sadnice aronije iz proizvodnje našeg rasadnika voćnih sadnica, dobijate gratis i priručnik za uzgoj tj. detaljno uputstvo za gajenje ove poznate lekovite i ukrasne biljke. Pored sadnica aronije u proizvodnji i ponudi našeg rasadnika voća u okolini Beograda imamo kivi sadnice i sadnice zove.

Aronija sadnice sa cvetom
Aronija sadnice sa cvetom

Aronija melanokarpa je toliko otporna na niske temperature da se gaji u Sibiru, pa je zbog toga mnogi zovu sibirska borovnica. Sibirska aronija se sa uspehom može gajiti i u klimatskim uslovima Srbije.

Preporučljiva gustina sadnje aronija sadnica varira i razmaci zavise od sledećeg:
  1. kako će se voće brati, mašinski ili ručno (1 metar ili 2 metra u redu), 
  2. od širine mehanizacije za obradu između redova i berbu plodova (3 metra do 4,2 metara između redova). 
Razmak sađenja sibirske aronije tako dosta varira, pa u zavisnosti od toga kako se sadi varira i broj sadnica aronije po hektaru. Za uzgoj aronije zbog dobijanja lekovitih bobica aronije, kod nas je najčešće rastojanje za sadnju 2 metra unutar redova, sa 4 metra između redova. Ovaj razmak sadnje daje dovoljno prostora za dobar razvoj ove žbunaste biljke, koja uz pravilnu negu od relativno male aronija sadnice za 5 godina može da poraste i do 2 metra u visinu i prečniku.


U organskoj proizvodnji aronije nije dozvoljena upotreba klasičnih pesticida (herbicidi, fungicidi, insekticidi...) koji su otrovni za čoveka i na žalost mogu dospeti u čovekov organizam korišćenjem tretirane aronije, pa se organska zaštita aronije tada obavlja bakarnim preparatima, sumporom i organskim insekticidima kao što je Nimazal (dobijen od indijskog drveta nim). Pored toga, u organskom uzgoju aronije, nije dozvoljena čak ni upotreba mineralnih veštačkih đubriva, te je u tom slučaju, rasturanje organskog materijala, kao npr. 40-50 tona dobro zgorelog stajnjaka po hektaru, preporučljivo pre oranja za sadnju aronije na većim površinama. Na manjim površinama se stavljaju po jedna-dve lopate dobro zgorelog stajnjaka na dno jame gde će se saditi, taj stajnjak se tu izmeša sa rastresitom zemljom, pa se iznad doda sloj same zemlje, pa tek onda sadnica sa ostatkom zemlje oko nje.

Ukoliko niste radili analize zemljišta, a sibirsku aroniju želite da gajite sa upotrebom mineralnih veštačkih đubriva na npr. okućnici, što Vas ne sprečava da kasnije koristite organske metode zaštite aronije, pripremu zemljišta za sadnju aronije treba uraditi na sledeći način. Ravnomerno stavljajte 1,5 litara netretirane piljevine i 67 grama NPK (15:15:15) po 1m² zemljišta, pa to sve zariljajte sa ašovom. Posebno je važno obraditi tako, bar 1m² oko mesta gde će biti biljka, s obzirom da će se na tom prostoru nalaziti i najveći deo korena sadnice aronije kako vreme bude odmicalo. Važno je da se kasnije sadnja obavi bar malo pliće, kako mineralno đubrivo ne bi došlo u direktan dodir sa korenovima aronije, što bi moglo dovesti do sušenja sadnice aronije u startu. Poželjno bi bilo da je piljevina stara bar godinu dana i da nije od borovine, kedra ili oraha. Jako je važno ne preterivati sa piljevinom, kako kasnije ne bi došlo do gladovanja aronije za azotom, kao i da kasnije đubrenje s tim u vezi bude usklađeno, te dozirano po uputstvu koje ćete dobiti uz kupljene aronija sadnice.

Sibirska aronija takođe može da se koristi i za formiranje ukrasnih živih ograda. Dovoljno je posaditi jedan red sadnica aronije sa rastojanjem između biljaka od 80 do 100 centimetara. Živa ograda koja prelepo cveta u proleće, blista od zelenila mladog lišća u leto, koje liči na ukrasnu biljku lovorvišnju, u avgustu okićena crnim bobicama koje mogu da se jedu, u oktobru i novembru “gori” od plamenih boja lišća…

Aronija melanocarpa
Aronija melanocarpa
Dok se sadnice aronije sa golim korenom mogu saditi samo tokom Novembra pa sve do Marta, kontejnirane sadnice aronije (u saksijama) se mogu saditi tokom cele godine, ukoliko zemlja nije smrzla. Aronija sadnice oba tipa možete naći u proizvodnji i ponudi našeg rasadnika. Kontejnirane aronija sadnice ne treba zalivati dva dana pre planiranog presađivanja, kako bi se zemlja iz saksije skupila oko korena. Važno je da se prilikom presađivanja koren i zemlja iz saksije što manje rastresaju. Aronija sadnice se zajedno sa zemljom iz saksije sade u već pripremljene vodom natopljene rupe.
Potrebno je iskopati rupu širu i dublju nego što je zapremina kontejnera tj. saksije. Iskopanu zemlju potrebno je usitniti, pa deo vratiti na dno rupe. Važno je da dno rupe bude rastresito kako bi aronija sadnica mogla lako da širi žile korena i da se ishranjuje. Ukoliko presadimo sadnicu aronije direktno u tvrdu zemlju, ona će se dugo mučiti dok prilagodi svoj koren tlu. Na to će trošiti najveći deo energije, pa će samim tim slabo rasti, a u nekim slučajevima može i da ugine. Na siromašnijim zemljištima u rupu se mogu dodati zgoreli stajnjak (ne sme dodirivati korene aronije), deacidifikovani crni treset ili kompost. Od svih organskih đubriva, najjači efekat na gajene biljke ima glistenjak. Uglavnom je dovoljna lopata zgorelog stajnjaka po rupi. Što je siromašnije zemljište to rupa treba biti dublja i više obogaćena.
Ukoliko nakon iskretanja sadržaja saksije na dlan vidite kružno raspoređene korenove oko dna zemlje iz saksije, bitno je ili da te korenove raspletete i položite zrakasto na odgovarajuće mesto u rupi ili da ih odsečete makazicama ukoliko je to nemoguće. Ukoliko biste aronija sadnicu sa kružno raspoređenim korenovima oko zemlje iz saksije posadili direktno u rupu bez opisane pripreme, biljka bi zakržljala.
Rastresitu iskopanu zemlju oko sadnice sa zemljom iz saksije treba blago pritisnuti, pa zatrpati ostatak rupe. Aronija sadnice je potrebno zatrpati 2 centimetra dublje nego što su bile u kontejneru, zbog toga što se zemlja sleže prilikom zalivanja, kako se ne bi desilo da žile korena budu suviše plitko na površini. Oko sadnice aronije se napravi činijica od ostatka zemlje, kako bi zadržavala vodu od zalivanja i kiša.
Bitno je da rastresita zemlja iz rupe dobro nalegne uz zemlju iz saksije, što se postiže tako što se zemlja oko aronija sadnice nagazi i potom zalije sa bar 10 litara vode nakon sađenja. Jako je važno da se oko sadnice dobro nagazi i sadnica potom obilno zalije kako bi se izbacio vazduh koji se zadržao oko korena prilikom presađivanja. U suprotnom, koren sadnice će se dugo mučiti, a može i da se osuši. Neistisnuti vazduh oko korena stvara vazdušnu emboliju (vazdušni pojas) i dovodi do stvaranja plesni i oboljenja korena.
Kontejnirane sadnice aronije imaju 100% prijem uz obavezno zalivanje dva puta nedeljno u prvoj godini i uz odgovarajuću negu. Nedovoljne količine vode nakon sadnje su glavni razlog sušenja sadnica aronije, obzirom da aronija još uvek ima plitak korenov sistem, koji nakon 5 godina rasta dostiže prosečnu dubinu od 50cm, te je stoga zahtev za vodom i veći u početku, odnosno posle sadnje aronija sadnica.

Sadnice aronije sa plodovima u jesen
Sadnice aronije sa plodovima u jesen

Postoje mnoge prednosti uzgoja aronije na Vašem posedu. Aronija je ukrasna biljka lekovitih plodova, idealan spoj lepog i korisnog. Ukrasna svojstva potiču ne samo od mnoštva prekrasnih cvetova koji i do 3 nedelje ostaju na biljci u proleće, premda većina završava cvetanje nakon 7 dana (od vrha ka osnovi), već i od u početku crvenkastih, a vremenom sve tamnijih bobica koje daju jako lep kontrast sa kao lak sjajnim zelenim lišćem tokom proleća i posebno leta, pa do gotovo vatreno crvenog lišća u jesen. S druge strane, od 277 biljaka koje koristi čovek, plodovi aronije imaju najveći sadržaj antioksidanasa, što ih čini najzdravijim bobicama na planeti. Aronija se ubraja u najlekovitije vrste voća.

Pogledajte link do spiska naučnih radova na engleskom jeziku o zdravstvenoj koristi od aronije (Aronia melanocarpa)


Koristi od bobica i soka aronije su višestruke, i iako su se u početku primarno koristili kao izvor vrednih hranljivih materija za ruske astronaute (izloženost radijaciji iz Svemira), kasnije je korišćenje prošireno i za: veliki izvor antioksidanasa u borbi sa oksidativnim stresom, ima dokazano antitumorsko dejstvo kako u sprečavanju tako i u lečenju tumora, sprečava trombozu tj. nastanak krvnih ugrušaka u kardiovaskularnom sistemu te tako pomaže u sprečavanju infarkta i šloga kao i kod proširenih vena i hemoroida, pomaže u snižavanju povišenog krvnog pritiska i smanjenju srčanih bolesti, pomaže u kontroli nivoa šećera kod dijabetičara, ima oko 5 puta efikasnije od brusnice antiseptičko dejstvo za zdravlje mokraćnog sistema, jača imuni sistem protiv prehlade i gripa, deluje antiinflamatorno kod hroničnih zapaljenja, ublažava glavobolju i migrenu, pomaže kod malokrvnosti tj. anemije, smanjuje loš i podiže dobar holesterol, pomaže kod bolesti štitnjače i gušavosti, jača memoriju i štiti mozak od nastanka demencije, usporava starenje, štiti od uticaja štetnog UV zračenja, pomaže u smanjenju oštećenja kod čira, gastritisa i pankreatitisa, pomaže u očuvanju elastičnosti krvnih sudova i sprečavanju ateroskleroze, pospešuje zaceljivanje rana nakon operacija, čisti krv i štiti jetru pomažući joj u odstranjivanju otrovnih materija i teških metala iz organizma, izuzetno korisnom se pokazala po zdravlje obolelih od radijacione bolesti u nuklearnoj katastrofi Černobil, smanjuje rizik od makularne degeneracije i slepila.

sadnice aronije
sadnice aronije

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.