Istaknuti post

Rasadnik Beograd

Rasadnik Beograd Poštovani posetioci sajta Aronija Sadnice , u proizvodnji i ponudi našeg rasadnika iz Beograda za prodaju trenutno im...

среда, 27. јануар 2016.

Goji sadnice

Goji sadnice

O goji sadnicama


Goji sadnice koje mi prodajemo su dobijene iz reznica godžija. Naše sadnice godži bobica zato mogu da rađaju još kod nas u rasadniku voća, za razliku od sadnica dobijenih iz semena koje prvih nekoliko godina ne rađaju. Naše goji sadnice su jednogodišnje ili dvogodišnje, žbunaste i radi boljeg formiranja nakon presađivanja kod Vas orezane na visinu od 20-25 cm. Sadnice su u saksijama.

Goji sadnice prodaja


Prodaja goji sadnica se obavlja preko sajta Aronija Sadnice, tako da sadnice možete kupiti i dobiti brzom poštom iz Beograda širom Srbije, ukoliko ih poručite na telefon broj 061/20-25-485. Možete takođe doći kod nas u rasadnik i tu obaviti kupovinu. Kod nas možete vrlo povoljno i jeftino obaviti kupovinu i nabavku sadnica godžija.

Goji sadnice cena


Cena jednogodišnjih goji sadnica je 150 dinara, a dvogodišnjih 300 dinara, plus troškovi brze pošte koju plaća kupac po dobijanju sadnica. Težina jedne saksije je 1 kg, a goji sadnice se ukoliko niste iz Beograda šalju preko Kurirske službe Post Express, čiji cenovnik usluga možete pogledati preko linka za Post Express cenovnik. Počev od Oktobra/Novembra pa sve do Marta/Aprila, u periodu kada se najčešće sadi, biće i prodaja sadnica godžija sa golim korenom, čiji su troškovi dostave minimalni, jer je težina samih sadnica godžija sa nešto vododrživog supstrata oko 5-6 puta manja nego kada su sadnice godži bobica u zemlji u saksijama, a uz to zauzimaju i mnogo manju zapreminu, pa je konačna cena sadnica mnogo manja. Uz prodate goji sadnice iz proizvodnje našeg rasadnika voćnih sadnica, dobijate gratis i priručnik za uzgoj tj. detaljno uputstvo za gajenje ove poznate lekovite i ukrasne biljke. Pored goji sadnica u proizvodnji i ponudi našeg rasadnika voća u okolini Beograda imamo sadnice kivija i sadnice zove, kao i sadnice aronije.
Goji sadnice sa cvetom
Goji sadnice sa cvetom

Gajenje godžija

Godži (Lycium barbarum L.) je poznat pod engleskim imenom goji berry, kao i pod imenima tibetanski goji ili himalajski goji. Cvetanje počinje u Junu i traje sve do Septembra. Godži je otporan kako na niske temperature do -30°C tako i na visoke temperature do +40°C. Može se gajiti na nadmorskoj visini do 1200 m. U isto vreme se na granama mogu naći i cvetovi i plodovi, što biljci daje veliku ukrasnu vrednost. Plodovi godžija, koje neki zovu i goji jagode ili uobičajenije goji bobice, imaju divnu crvenu boju, pa otuda i crveni dijamant kao naziv za godži.
Goji sadnice sa plodovima
Goji sadnice sa plodovima
Ukrasna vrednost godžija se pojačava ukoliko se goji sadnice kasnije tokom gajenja orezivanjem oblikuju u obliku drveta, čime se povećava i prinos bobica godžija u kasnijim godinama uzgoja, dok gajenje u obliku žbuna nakon sađenja, daje veći prinos u ranim godinama po sadnji goji sadnica. Godži za jednu sezonu poraste i oko 1,5 metara, te se tako ubraja među najbrže rastuće biljke. Sadnice godžija se tokom gajenja obavezno moraju orezivati, ukoliko želite da dobijate plod, jer neorezan godži daje malo ili nimalo bobica. Ispod je prikazana šema drveta koje se orezivanjem dobija nakon 5 godina od sadnje goji sadnica. Kao što vidite, drvo na kraju liči na žalosnu vrbu, za čije formiranje dobijate uputstvo uz kupljene goji sadnice. Sadnice godžija se sade na razmaku od 2 metra unutar reda, dok međuredno rastojanje varira u zavisnosti od mehanizacije za obradu između redova, pa ide od 3 metra, što je i najčešće rastojanje za sadnju, pa naviše. Ovaj razmak sadnje daje dovoljno prostora za dobar razvoj ove ukrasne i lekovite biljke, kao i dosta veliki broj sadnica po hektaru (skoro 1670), čime se zemljište najracionalnije koristi, pa zbog svega toga predstavlja preporučljivu gustinu sadnje za goji sadnice.
Šema u petoj godini orezanih goji sadnica
Šema u petoj godini orezanih goji sadnica

Lekovitost godžija

Pored ukrasnih svojstava goji je istovremeno i jako lekovita biljka.
U nekoliko istraživanja, godži bobice su delovale na očuvanje DNK od mutacija koje između ostalog mogu dovesti i do tumora. Svi koji se brinu zbog uticaja starenja na telo i zdravlje, trebali bi voditi računa o tome.
Studija Fu Jen University, u Taipei, potvrdila je da Lycium barbarum Linnaeus sadrži karotenoide, flavonoide i polisaharide koji mogu sprečiti hronične bolesti, kao što je makularna degeneracija koja je povezana sa starenjem.
Druga studija je pokazala da polisaharidi iz godži bobica štite ćelije testisa od delovanja slobodnih radikala. Takođe, godži bobice mogu zaštititi mozak od Alchajmerove bolesti na način da čuvaju neurone od delovanja proteina amiloida.
Godine 1988. Državni naučni savet u Kini je izdao saopštenje da konzumacija malo manje od 50g goji bobica na dan može povećati količinu belih krvnih ćelija. Količina antitela imunoglobulina A se takođe povećala za 75%. Zaključno, dve odvojene komponente imunološkog sistema su poboljšane prilikom unosa godži bobica. 
Takođe, na osnovu dosadašnjih rezultata postoji pretpostavka da godži bobice ograničavaju neosetljivost tela na insulin. One životinje koje su hranjene goji bobicama u periodu od 3 nedelje, izgubile su težinu, a nivo insulina, triglicerida i holesterola je skoro normalizovan.
U Kini ga doktori koriste kao sredstvo za lečenje visokog krvnog pritiska i dijabetesa u količini od 10 do 30 grama sušenih godži bobica na dan.
Još jedan rad indicira da polisaharidi iz godži bobica stimulišu proizvodnju većih količina interleukina-2 koji štiti organizam od bakterija i karcinoma.
U nekoliko radova prikazani su blagotvorni učinci uzimanja godži bobica istovremeno s konvencionalnim lekovima za suzbijanje karcinoma.
Na Strang Cancer Prevention Center u New York City, istraživači su otkrili da godži suzbija rast estrogen zavisnih ćelija raka dojke.
Konačno, analiza listova kultivisanog Lycium barbarum L. sprovedena na Kineskoj Akademiji Nauka u Vuhanu, Kina, dokazala je veliku zastupljenost i predominaciju flavonoida rutina u listovima godžija. I divlji i kultivisani godži sadrži oko 6 procenata rutina u listovima. Istraživači su stoga zaključili da lišće kultivisanog Lycium barbarum predstavlja pogodnu sirovinu za medicinske čajeve.

Godži bobice nikako nije preporučljivo koristiti ženama u trudnoći. 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.