Istaknuti post

Rasadnik Beograd

Rasadnik Beograd Poštovani posetioci sajta Aronija Sadnice , u proizvodnji i ponudi našeg rasadnika iz Beograda za prodaju trenutno im...

субота, 10. септембар 2016.

Sadnice zove

Sadnice zove


Sadnice zove (Sambucus nigra L.) koje imamo u ponudi su jednogodišnje i možete ih dobiti iz Beograda po ceni od 400 dinara plus troškovi brze pošte, ukoliko ih poručite na telefon 061/2025-485. Ukoliko kupite sadnice zove kod nas dobijate gratis i uputstvo za gajenje. Prodaja kreće od jeseni 2016. godine. Naše sadnice zove proizvodimo od danskih sorti crne zove koje su specijalno selekcionisane za visok sadržaj antioksidanasa u plodu.


Sadnice zove
Sadnice zove - cvet i plod

Sadnice zove iz našeg rasadnika su orezane tako da su prilagođene za žbunasti uzgoj, i kao takve imaju visinu do oko 30 cm. Potrebno je posaditi i glavnu sortu i oprašivač ukoliko je cilj dobijanje plodova, što znači najmanje dve sadnice, koje će u isto vreme i cvetati i plodonositi. Sadnice mogu da cvetaju već druge godine po sadnji kod Vas, ukoliko ih posadite na mesto koje ima dovoljno Sunca, jer se rod zove koja je heliofitna vrsta formira na prošlogodišnjim novim granama. Nove grane imaju prirast u početku dužine do oko 1 metar godišnje, a nakon 2-3 godine i do 3 metra godišnje. Potrebno je nakon presađivanja sadnica zove oko 2-3 godine rasta kod Vas da biste dobili značajnu količinu cvetova i/ili plodova. Sadnice zove se sade na 2 metra udaljenosti jedna od druge unutar reda i na 4 metra između redova. Orezivanjem se sadnice formiraju i održavaju u obliku žbunova koji ne prelaze visinu od 2 metra i širinu 2-2,5 metara, tako da posađene sadnice zove i godinama nakon sadnje daju dobro oblikovane i uredne biljke pomenutih dimenzija. Informacije o orezivanju, kao i druge vrlo korisne informacije ćete dobiti u uputstvu za uzgoj uz sadnice zove.

Korist od crne zove (Sambucus nigra L.)

Plodovi crne zove (Sambuci fructus) su bogati antioksidansima isto koliko i aronija (imaju skoro istu ORAC vrednost). Zreli plodovi su potpuno bezbedni za korišćenje ukoliko se termički obrade (npr. potopljeni u vodu ključaju 30 minuta na 100 C). Sirovi zreli plodovi nisu preporučljivi za jelo, kao ni nezreli plodovi. Plodovi imaju antiinflamatorno, antivirusno (virus gripa A i B, HIV, Herpes simpleks virus tip 1 (HSV-1)), antioksidativno i antibakterijsko dejstvo. Koriste se kao pomoćno sredstvo u terapiji gripa, AIDS-a i karcinoma.

Cvet crne zove (Sambuci flos) se koristi kod nazeba u obliku infuzuma, za ispiranje usta i grla, sastojak je čaja za čišćenje (Species laxantes) i čaja za znojenje (Sambuci diaphoreticae). Čaj od zovinih cvetova primenjuje se kod prehlade i svih onih bolesti kod kojih znojenje dovodi organizam u bolje opšte stanje (bronhitis, kašalj, grip, veliki kašalj, tuberkuloza, kijavica, početna upala pluća, ospice, šarlah, astma, reumatična oboljenja).

Čaj od listova crne zove (Folium Sambuci nigri) koristi za izlučivanje mokraće i tečnosti iz tela. Zbog toga se kod smanjenog izlučivanja mokraće izazvanog poremećenim radom bubrega, kao i za izlučivanje nakupljene tečnosti u telu, preporučuje čaj od listova zove. S obzirom da sadrži i lekovitu materiju koja deluje na količinu šećera u krvi, može se primeniti i u slučaju šećerne bolesti, uz redovno kontrolisanje šećera u krvi.

Crna zova se u ishrani koristi na razne načine. Od bobica se priređuje pekmez, različiti umaci, kompot, vino, voćni sok, kaša, supa, rakija, žele, sirup, vinjak, sirovi kompot za dodatak jabukama, kruškama i bundevama, tj. služi kao dodatak za mešavine voćnih produkata jer su joj naglašeni ukus i intenzitet boje. Upotrebljava se i za bojenje vina (porto-vino). Od cvetova se priređuju jela s jajima, kao kolačići (prženi na masti ili prethodno umočeni u testo za palačinke), pravi se vino, sirup, osvežavajuće penušavo piće, liker i drugo. U Nemačkoj se od njih pravi osvežavajuće penušavo piće "zovin šampanjac", liker i vino.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.